dimarts, 2 de maig del 2017

CANT VI

                                                     
Odisseu i Nausica
Odisseu, esgotat, dormia pel cansanci i la son, mentre Atenea marxava  al país i a la ciutat on vivien els  feacis, els quals molt abans havien viscut  a Hiperea, a prop dels Cíclops, on aquests els feien mal contínuament, ja que eren més forts que ells. Els va portar fora d'allà Fèax i els va assentar a Esquèria, on va construir i rodejar la ciutat de murs, va edificar cases i va fer temples. Temps després va començar a governar Alcínous.

Resultat d'imatges de nausicaa de la odiseaAtenea es va encaminar cap al seu palau, planejant el retorn d'Odisseu. Quan va arribar, va trobar Nausica, filla del rei Alcínous, que semblava una deessa,  es va apropar a ella i li va dir:                                              - Nausica, perquè tan indolent et va donar a llum la teva mare? Tens descuidats els teus vestits, i a sobre el teu casament està proper, on hauràs de vestir les teves millors gales, així que anirem al camp a rentar-los perquè et queda ben poca solteria, demana al teu pare un carro i mules, perquè portem els cinturons, les túniques i la teva esplèndida roba. És millor que anar a peu ja que estan molt lluny de la ciutat.Quan va acabar d'aconsellar-la, se'n va anar cap a l'Olimp.
Va arribar Eos ( l'Aurora), qui la va despertar i Nausica, sorpresa, va anar a veure la seva mare i el seu pare, el qual li va donar  tot el que li havia dit Atenea.
Els criats van preparar-ho tot,  i així que tot va estar llest Nausica va emprendre el camí cap al mar. Va pujar al carro amb les seves serventes, i quan va arribar, van començar a rentar els vestits.  En acabar, van estendre la roba a la platja i van banyar-se al mar. Després, van esmorzar totes juntes i van començar a jugar totes juntes a la pilota.
Però, quan es disposaven a tornar cap a casa, Atenea tenia un altre pla: despertar Odisseu perquè veiés la jove Nausica i  aquesta el portés a la ciutat. Així doncs va llençar la pilota a una serventa, que no va encertar a l' agafar-la i va anar directa al mar, on un remolí se la va empassar: Odisseu havia despertat.Estava  assegut pensant:

Què serà de mi? Quin tipus d'homes és la terra on he arribat? Son salvatges i carents de justícia o pel contrari amics dels forasters i amb sentiments de pietat cap als Déus? Vaig a veure-ho.

Va arribar cap a les noies, on totes van marxar per la vergonya de veure'l despullat, i només va quedar quieta Nausica, ja que Atenea li havia infundat el valor de la valentia. Odisseu li va suplicar, dient-li tot tipus d'afalacs i alabances:


LASTMAN, Odisseu  i Nausica

Ahir vaig escapar del ponto, vermell com el vi, després de vint dies. La mar em va sacsejar i em va portar fins aquí, i no crec que això cessi, si no que els Déus segurament em guardin més desventures. Per això et demano que m'ajudis, m'ensenyis la ciutat i em donis roba per tapar-me. Que els Déus et donin tot el que desitges, un marit, una casa!



Nausica, responent-li, li va dir que li donaria tot el que demanava perquè se'l veia un bon home. En veure les seves serventes fugir, va dir que havien d'ajudar-lo perquè els Déus estarien contents, i li ensenyarien la ciutat. Es va rentar, li van donar roba i va canviar d'aspecte. Era similar a un Déu, i Nausica va dir a les serventes que el desitjava com a espòs, s'havia enamorat. Van donar-li beguda i menjar.
Nausica li va dir que  l'acompanyarien a la ciutat, però perquè la gent no s'estranyés de veure'ls junts, va dir-li que quan arribessin a la ciutat, el deixarien a un proper bosc de pollancres negres consagrat a Atenea. Quan pensés que Nausica i les serventes haguessin arribat al palau,  hauria de presentar-se al palau i demanar a la reina, mare de Nausica, que el retornés a la seva pàtria, a casa seva i amb la seva família. Odisseu al bosc va demanar ajuda a Atenea perquè l'indiqués el camí al palau dels feacis, però Atenea no es va mostrar  per por a la còlera de Posidó, que estava enfadat amb Odisseu...

V. SEROY, Odiseo sigue a Nausícaa  en su carro, 1910


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada