dimecres, 23 de desembre del 2015

Terpsícore, musa de la dansa i el cant coral

Terpsícore (Τερψιχόρη en grec), filla de Zeus i de la deessa Mnemòsine, fou la musa de la dansa i del cant coral. Sempre se la representa amb una lira amb l'objectiu d'acompanyar al cor, encara que en alguns casos també la podem trobar acompanyada d'una cítara. 

Segons Herodot, Terpsícore juntament amb Aquelou, déu fluvial, són els progenitors de les sirenes (divinitats marines dotades d'una meravellosa veu), que van gosar competir amb les muses, les qui les van derrotar i van arrencar les plomes. Avergonyides, les sirenes es van retirar a les costes de Sicília on, amb el seu cant, exercien tan poderosa atracció sobre els marins, que aquests no podien evitar que els seus navilis s'estavellessin contra les roques.

Escultura de Terpsícore d'Antonio Canova de l'any 1812 al Museu Cleveland d'Estats Units

Terpsícore, musa de la música i de la dansa, oli sobre tela de Jean-Marc Nattier, 1739



Escultura de Terpsícore a Bilbao realitzada per Salvador Dalí l'any 1974


divendres, 11 de desembre del 2015

Urània , la musa grega de l'astronomia

Urània (en grec  Οὐράνια "Celestial" ) és la musa més jove de totes les muses. Alguns la consideren com filla d'Urà (d'aquí ve el seu nom), sorgida del seu pare sense la necessitat d'alguna dona. I altres diuen que era filla de Mnemòsine i Zeus.  Se li atribueix un fill, anomenat Linos, nascut de la seva relació amb Apol·lo.

A Urània se li atribueix  l' haver  inspirat en els homes la curiositat per les estrelles, l'ànsia de preguntar-se el perquè de les coses i també  l'habilitat de llegir el futur en els astres.

En la major part de les seves representacions apareix agafant un compàs en una de les seves mans amb el qual mesura el globus terrestre. En el seu cap porta una diadema d'estrelles, i també aquestes adornen la seva capa. A més se sol trobar als seus peus una sèrie d'instruments per mesurar, representant la importància de les matemàtiques en la ciència.


             LOUIS BOULLOGNE, Les muses Urània i Melpòmene

dilluns, 7 de desembre del 2015

Melpòmene, la musa de la tragèdia



Melpòmene (Μελπομένη) és una de les muses del teatre. Inicialment era la musa del cant, però va passar a ser la musa de la tragèdia. Filla de Zeus (Ζεύς) i Mnemòsine (Μνημοσύνη , deessa de la memòria, és representada amb una màscara , un ceptre o una corona en una mà, i en l'altra  porta un punyal. Va coronada amb una diadema i està calçada de coturns ( les sabates altes que utilitzaven el actors tràgics).

Un mite explica que Melpòmene  posseïa  totes les coses que podia desitjar una dona: bellesa, diners i homes, però tot i així  no podia ser feliç.