diumenge, 30 de novembre del 2014

TIT LIVI, Ab Urbe Condita I, 49-51

Aleshores va començar a regnar Luci Tarquini, que rebia el sobrenom de Superb perquè va prohibir que el seu sogre fos enterrat dient que Ròmul  també havia quedat insepult, a més, va matar els senadors principals. Tarquini era conscient  que s’havia apoderat del regne de mala manera i podia ser pres, així que és va envoltar-se d’homes armats.
No confiava gens en els seus ciutadans així que va defensar el seu regnat mitjançant la por. Per això va introduir, tot sol, la instrucció de processos de pena capital, i així poder matar, enviar l’exili o embargar bens, i d’aquesta manera, va reduir el nombre de senadors i no va escollir-ne cap nou perquè en ser menys, no hi hagués cap tipus d'oposició, ja que va ser el primer rei que va trencar el costum de consultar les seves decisions amb el senat; va administrar l’estat amb decisions personals; sol va fer i desfer la guerra, la pau, els tractats i les aliances, amb qui va voler, sense l’autorització  ni del poble ni el senat.
Mirava d’atraure l’amistat dels pobles llatins per sentir-se més protegit i així tenir ajuda de l’exterior.  Signava  pactes d’hospitalitat, i fins i tot, aliances familiars. Va donar en matrimoni la seva filla a Octavi Mamili Tusculà.

                 
Teatre romà de Tusculum















L’autoritat de Tarquini entre cabdills llatins era considerable quan els va convocar a una reunió al bosc de la dea Ferentina, dient-los que hi havia coses d’interès comú que volia tractar amb ells. Mentre l'esperaven, es van debatre coses de tota mena. Turn Herdoni d’Arícia es va indignar per l'absència de Tarquini, i deia que no l’estranyava que li diguessin Superb, després de fer-los venir lluny de casa seva,  a no ser que volgués posar a prova la seva paciència per tenir-los sotmesos si acceptaven el jou.  A més, si els seus ciutadans  estaven farts d'ell, perquè erenassassinats, desterrats... com no havien de patir la mateixa sort ells?
Turn exposava aquests raonaments quan va arribar Tarquini. Ell, disculpant-se per la seva tardança, va explicar que havia estat elegir àrbitre entre un pare i un fill i que s’havia endarrerit a l'intentar-los reconciliar. Turn li va dir que podia haver arreglat aquest assumpte en poques paraules: si el fill no obeïa al pare, havia de ser castigat.
Aleshores va marxar  de l'assemblea. Tarquini ofès va maquinar de seguida la mort de Turn, per infondre entre els llatins el mateix terror dels seus ciutadans. Com que no tenia autoritat per matar-lo públicament va pensar una falsa acusació.
Va subornar un esclau de Turn amb l’objectiu de portar a la seva tenda una gran quantitat d’espases, tot això en una sola nit.  LLavors Tarquini va convocar als cabdills llatins i els hi va dir que el seu retard  el dia anterior havia estat  un senyal diví i al seva salvació, ja que Turn preparava la seva mort i la dels cabdills dels altres pobles per tenir ell tot el poder. Que tenia la intenció d’atacar-los el dia abans de l'assemblea però no va poder perquè faltava qui l'havia convocat. Perquè s'ho creiessin Taruini els va acompanyar a  la tenda de Turn. Quan van arribar els guardians van envoltar Turn i aquest es va despertar. Els esclaus per afecte al seu amo  el van defensar. Però en trobar les  espases amagades per tot arreu, van encadenar  Turn i de seguida es va convocar una assemblea dels llatins.
Es va produir una situació tan violenta que li van imposar un tipus de suplici inusual: el van precipitar a les fonts del riu de la Ferentina i li van tirar a sobra un trenat de bardisses i pedres amuntegades fins que es va ofegar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada