diumenge, 16 de novembre del 2014

TIT LIVI, Ab Urbe Condita, Ι 37-39

Roma torna a la batalla contra els sabins. Els romans, a més d'augmentar el seu exèrcit, tenien preparada una trampa: consistia en encendre uns troncs que estaven a la vora de la riba de l'Aniè, i que el vent s'ocupés de guiar aquells troncs cap a les línies enemigues. Això va provocar que els troncs bloquegessin les sortides  per les quals els Sabins van intentar fugir. A causa d'això, molts sabins van perdre la vida. Els romans, en veure els sabins ofegats, ho van considerar com una victòria, encara que alguns havien fugit cap a les muntanyes, però, els victoriosos romans els esperaven.
Tarquini va enviar els presoners i el botí a Roma.  I finalment, els sabins van demanar la Pau a Roma. Roma es quedà amb la regió de Col·làcia on va restar Egeri.

Després de la guerra contra els Sabins, Tarquini va començar a dominar el poble antic llatí. Corniculum, Ficula, Comeria, Crustumèrium, Ameriola, Mèdul·la, Nomentum eren algunes fortaleses que perteneixien al poble antic llatí. Finalment  també ve fer la pau, i des d'aleshores va dedicar-se portar a terme obres com:













Emmurallar la ciutat, 

Fer clavegueres, la cloaca màxima, que recollien l'aigua de la part més alta fins portar-la al Tíber, per els llocs més baixos de la ciutat, 

Va ocupar-se de posar els fonaments del temple de Júpiter al Capitoli.


Una nit, quan Servi Tul.li encara era nen i mentre dormia,va començar a sortir foc del seu cap. 
Tots en  veure aquell fenomen van intentar apagar el foc, però la  reina Tanaquil va ordenar  que ningú toqués el noi fins que  no es despertés per iniciativa pròpia. Quan el nen va despertar,  les flames es van apagar.
Aleshores, Tanaquil, esposa de Tarquini, li va dir al seu marit que aquell noi havia de  ser considerat com un fill més i instruït com si fos un rei, ja que era designi dels déus. Tarquini, en veure que era l'indicat per governar, va casar-lo amb  la seva filla.

Tit Livi parla aleshores de l'origen de Servi Tul·li com esclau , fill d'una esclava,  i també de  la versió que el fa fill de la reina Ocrisia, la esposa del primer Servi Tul·li, que havia sigut cabdill i mort en la ciutat conquerida de Cornículum, que estava embarassada i  que va ser alliberada de la esclavitud pel seu llinatge destacat gràcies a la reina romana. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada