dissabte, 18 d’octubre del 2014

TIT LIVI, Ab Urbe Condita, I, 13-15

Salve,
com s'ha anat explicant, finalment  arribem al moment en que les sabines es posen enmig dels seus pares i dels marits, tot dient:
" Si us penediu del parentiu que hi ha entre vosaltres, o si us penediu del vostre matrimoni, gireu les ires cap a nosaltres; nosaltres som la causa de la guerra, de les ferides i de la mort dels nostres esposos i dels nostres pares; més ens estimem morir que viure sense un de vosaltres, vídues u orfes. "
Encara que sembli molt teatral van aconseguir  no només aturar la guerra sinó que dels dos pobles fer-ne un amb dos reis, Ròmul i Tit Tàcit, i a més, per compensar als Sabins, aquests van anomenar-se Quirits, per la ciutat de Cures. I el que ja és impensable, és que Ròmul va  dividir el poble en 30 cúries i cadascuna d'elles porta el nom d'una de les sabines!!! Per altra banda, es van formar tres centúries de cavalleria,  una anomenada Ramnes per Ròmul, una altra Ticienses per Tit Taci, i la tercera amb el nom de Lúcers, no se sap per qui.






   
Apol·lo de Veies, 550a.C.-520a. C.

Després l'autor ens explica les diferents guerres , entre els romans i els fidenats, un poble sabí situat, prop del riu Tíber, en veure augmentar les riqueses de Roma; i contra la ciutat etrusca de Veies. Tant en un cas com en l'altre els romans van resultar vencedors, i a més, aconseguiren una treva de 100 anys amb Veies i part del seu territori.


Ja veieu que Ròmul va ser estimat molt pels soldats, fins al punt que tenia una escorta de 300 homes anomenats cèlers per la seva rapidesa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada