dilluns, 20 de gener del 2014

Odisseu s'escapa de la cova de Polifem

Χαίρε μαθηταὶ καὶ magistra Venefica!


Aquesta peça de ceràmica que teniu a continuació és una àmfora de figures negres. Sabríeu dir que hi ha representat? Va us ho explicaré!!.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c2/KAMA_Ulysse_fuyant_Polyph%C3%A8me.jpg/516px-KAMA_Ulysse_fuyant_Polyph%C3%A8me.jpg

Aquesta àmfora representa quan Ulisses vol escapar-se de la cova de Polifem. Segons el CANT NOVÈ de l'Odissea, Ulisses en el viatge de tornada de Troia va arribar a una illa juntament amb uns companys i van decidir explorar-la. Després de donar la volta sencera a l'illa, Ulisses va trobar una cova.  Ell  amb dotze companys van decidir-hi entrar i entre tots van muntar una festa amb el menjar que el ciclop  hi guardava a dins. En quin embolic s'havien ficat!!. Però van perdre la noció del temps i es van adonar massa tard de l'arribada del ciclop a la cova. Polifem va tancar l'entrada amb una pedra,  i en veure que s'havien menjat gairebé totes les seves reserves,  com a venjança va devorar a dos dels grecs. Ulisses tancat a la cova amb els grecs que quedaven va elaborar un pla per poder fugir. Va oferir-li vi al ciclop (el qual desconeixia l'existència d'aquest líquid). El ciclop va demanar a Ulisses el seu nom i ell astutament li contestà "NINGÚ". Aprofitant que dormia, ja que l'havien emborratxat, Ulisses el deixà cec amb una estaca. Tot seguit van marxar amagats sota les ovelles. Quan els altres ciclops demanaren que passava, el ciclop digué: "NINGÚ m'ha deixat cec! NINGÚ m'ha atacat!". Així els companys de Polifem  pensaren que ningú li havia fet cap mal. Fins aquí aquesta aventura!!.
De passsada, us explicaré perquè servia una àmfora. Era un recipient que servia per posar-hi vi o altres substàncies.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada