dimarts, 21 de maig del 2013

L'AQÜEDUCTE DE BARCINO

L'aigua en la societat romana era un ideal necessari  com ho és actualment.  L'aigua era necessària per qüestions higièniques i per veure'n d'ella, i és per això , que l'intel·ligent home romà va inventar uns conductes per facilitar l'accés a l'aigua, aquests conductes s'anomenen aqüeductes.

L'aqüeducte romà era un conducte que transportava aigua en grans quantitats a través de recs de superfície, galeries subterrànies, i ponts d'arcs aeris. Els aqüeductes aprofitaven la inclinació del terra per tal que l'aigua recorregués el sentit desitjat. Quan l'aigua arribava a la ciutat anava a parar al castellum aquae, des d'on arribava en totes direccions a través de canalons. Els primers en rebre aigua eren les fonts públiques i les termes,  i l'aigua sobrant es distribuïa entre particulars. 

L'estil dels aqüeductes era simple pero artificiós: A sota, trobavem uns pilars que sobresurtien de terra i a partir d'aquí es col·loquen diferents nivells o pisos, cadascun dels quals està format per arcs semicirculars. A la part de dalt s'hi troba el canal per on circula l'aigua.

El passat 22 d'Abril, a la visita que vam fer a la ciutat romana de Barcino vam veure les restes de l'aqüeducte barcelonès situat al carrer Duran i Bas que va quedar al descobert en enderrocar al 1988 un edifici ,i que transportava l'aigua des del riu Besòs fins a la zona de Montcada, satisfent les necessitats dels habitants.


                                                         Aqüeducte de Barcino

dimarts, 14 de maig del 2013

Garum & La factoria de Peix

GARUM

  Egarum era una salsa feta amb una base de peix.
Un suc que s’obtenia del premsat amb sal de peixos, entranyes de peix i restes de qualsevol animal marí i que deixaven adobar al sol. Era un condiment quasi com el quetxup o la maionesa actual, però mes fort.
El seu origen és fenici, pero va tenir el seu gran apogeu a partir del segle I a.C amb els grecs i els romans, els quals van començar a utilitzar-lo com a  salaó, i va ser aleshoress quan es va convertir en essencial. Aquesta salsa es va utilitzar fins al Renaixement.
A la barreja del garum també hi posaven herbes aromàtiques per fer-lo mes saborós. Acabat el procés d’elaboració es guardava en àmfores que s’exportaven arreu de l’imperi.
No és difícil imaginar el flaire que devien fer les factories de garum, amb milers de litres de peix en diferents graus de maceració i concentrant-se a sol i serena. Però cal recordar que a la taula es servia amb molta moderació, com qui es posa vinagre o espècies al plat. I com a la cuina romana quan elaboraven els plats no posaven sal, el garum era una manera d’aportar la sal necessària tant per donar sabor com per les necessitats d’aquest mineral a l’organisme.   


PERÒ... COM S'ELABORAVA?


AQUÍ ENTRA EN JOC LA FACTORIA DE PEIX


El primer que es feia era pescar i recolectar tots els aliments i susbtàncies necessaries per a  la seva preparació. Un cop obtinguts, es netejaven i s'eliminaven  els budells, la sang...

Aquesta barreja es posava amb sal, es guardava en àmfores, d' uns vint-i-sis o trenta-cinc litres de capacitat i s'exposaven al sol durant molt temps, podia arribar fins a diversos mesos. Els instruments utilitzats per al procés del peix eren fulles i ganivets afilats, que no tinguesin forma de serra per a  no  malmetre les espines  i barrejar-ho amb la part que servia d'aliment.

El sabor i el nom del garum depenia el peix que es feia servir de base, podien  ser ostres, gambes o altres tipus de  marisc o molusc.

El resultat final del garum variava depenent de la zona en la qual fos fabricat. Hispania va ser una de les grans províncies que més productes alimenticis, com el garum, manufacturava i produïa a gran escala per comercialitzar-los.




Restes de la  factoria de salaó (cetaria) de Barcino datada del segle III dC,de les estances on es rentava, trossejava i s' emmagatzemava el peix ja salat. Segons sembla, el garum de Barcino va arribar a gaudir d’un cert prestigi. Com en el cas de la bugaderia i el taller de tints, s’han fet estudis que han permès concretar alguns ingredients d’aquesta salsa de la qual també parlen els textos clàssics.








diumenge, 5 de maig del 2013

La cella vinaria

CELLA VINARIA

Un aspecte molt interessant de la ciutat de Barcino és la presència de la viticultura a l’època romana. Durant l’excursió per la ciutat romana de Barcelona, els alumnes de batxillerat vam veure un celler romà o cella vinaria
El procés de fabricació del vi era el següent:
Un cop veremat, el raïm es portava a la sala de premsat, on es trepitjava. El suc del raïm o most queia en un recipient i després es transvasava a uns grans dipòsits de ceràmica anomenats dolium. Tenien una capacitat de fins milers de litres i normalment estaven enterrats en el sòl de la bodega. Dins dels dolium el suc fermentava i es convertia en vi. Els mestres vinaters s'encarregaven de la fermentació. El vi es clarificava amb cendra i se li podia afegir aigua de mar i fruites macerades que l'aromatitzaven. Després d'aquests tractaments, el vi es deixava envellir. Es feien uns forats a les tapes per permetre l'escapament del diòxid de carboni.
Finalment, el vi s'envasava en àmfores, on normalment constava escrita la seva procedència. Les àmfores es tancaven amb taps de suro segellats amb guix i es carregaven apilades en els cellers dels vaixells per al seu transport i posterior comercialització.

Fotografia de les dolium

dijous, 2 de maig del 2013

La muralla i el temple

La muralla

Antigament, els romans empraven les muralles, les res sanctae, per definir conceptualment la ciutat. Dir que utilitzaven aquestes construccions només amb finalitats defensives seria un error, doncs les muralles eren concebudes com una “línia màgica”, ja que s'edificaven mitjançant vells rituals, i eren utilitzades com a elements per organitzar i estructurar la ciutat. Eren l'element clau per organitzar des de els carrers fins les accions. Dintre de la ciutat, a la urbs, es realitzaven les activitats polítiques, judicials, administratives i comercials. Fora, a l'agger, les laborals, com les activitats agràries.

Torre de la muralla romana, pça. Traginers, Barcelona
Un bon exemple d'una muralla romana es troba a Barcelona, ciutat que vam visitar per realitzar una ruta que passava per diferents restes arqueològiques de l'antic Imperi. Actualment, només queden restes, lluny de l'abundància, de la segona muralla. Antigament, hi va haver una muralla que ocupava el mateix perímetre que la segona. No obstant, fou una muralla de poca alçada i gruix que, després d'una incursió dels francs i els alemanys a la ciutat al segle II, es va decidir reforçar, donant lloc a la segona muralla que, segons fonts arqueològiques, es va finalitzar al segle IV.

Estructura de Barcino
 Aquesta segona muralla contrastà notablement amb la primera. Feia ni més ni menys que 9 metres d'alçada i 4 d'amplada (±). A més, presentava 76 torres, de fins a 18 metres d'alçada, situades cada 5 o 6 metres en el perímetre total, que és d' aproximadament entre 1.220 i 1.350 metres. Aquesta construcció va dotar a la ciutat d'una estructura rectangular i octagonal.
                                                         

       El temple

En la antiguitat, una de les moltíssimes coses que caracteritzaven als romans fou la devoció cap als déus. Com no, davant d'aquesta fe, havien de  retre culte a aquests déus en un lloc determinat. Aquest lloc rep el nom de temple, templum en llatí, un nom que tots hem escoltat alguna vegada, doncs la gran enginyeria dels romans fou tan excel·lent que, en els nostres dies, encara es conserven una gran quantitat de temples.
Temple romà d'Èvora

Els temples romans a part de ser llocs on  es congregava un munt de gent, són estructures amb uns orígens molt interessants, encara que potser un tant incerts. Són moltes les fonts històriques que diuen que aquest tipus de construcció té els seus orígens en la barreja entre l'arquitectura etrusca i la grega. Tanmateix, a través dels anys, va anar modificant la seva estructura. Els temples romans, tals com els coneixem ara, van ser construïts amb un material molt similar a l'actual ciment que s'obtenia d'una barreja entre pols mineral i calç. Presenten una planta rectangular i la part més treballada és la frontal, doncs és on s'aixeca un gran pòrtic acompanyat d'una escala d'accés que dotava a l'edifici d'una gran majestuositat. Les columnes podien ser decorades amb diferents estils grecs, com el dòric, el jònic o el corinti, però els romans no feien èmfasi en aquest aspecte i concebien aquests elements com simple decoració.

Temple d'August, Barcelona
Com ja he dit abans, els temples eren construccions on la gent rendia culte als déus. En una ciutat hi podien haver més d'un temple. Malgrat això, el més important de tots es situava en el fòrum i estava dedicat a la Tríade Capitolina (Júpiter, Juno i Minerva).Tot i així, també hi podien haver temples dedicats a emperadors, com a August, com és el cas del temple que vam visitar a Barcelona.

El temple d'August que vam visitar fou construït en el fòrum de Barcino, justament al cim del mont Tàber. Segons fonts històriques, es diu que aquest temple fou edificat en època de Tiberi, personatge que va estimular el culte a l'emperador. També diferents estudis i excavacions asseguren que aquest temple estava constituït per onze columnes a cada ala i alçat en un pòdium d'un terç de l'alçada total de les columnes. Malgrat això, hi han nombroses hipòtesis sobre l'estructura i funció d'aquest lloc sagrat que contrasten amb l'estructura esmentada anteriorment.