dimecres, 13 de novembre del 2013

Ponts Romans

Pont del Diable (Martorell)



És un pont d'origen romà que formava part de la Via Augusta i està situat entre Martorell i Castellbisbal sobre el riu Llobregat. Va ser construït l’any 10 aC. Del Pont Romà, es conserven els estreps o contraforts, fets amb grans carreus  i amb inscripcions de les legions que hi van treballar  Sobre l'estrep esquerre s'alça un arc triomfal romà, probablement del segle II. Fins al segle XIV va ser l’únic pont de la vall baixa del Llobregat.



A causa de les crescudes del riu, ha estat refet en diverses ocasions, estan documentades les de 1143, que adossat a l'aparell romà resta un  mur d'època romànica format per filades regulars de petits carreus, i un arc de punt rodó situat entre l'estrep esquerre i l'arcada principal. I també està documentada la de 1283 que es va reconstruir com a pont gòtic amb un sol arc, sota la direcció de  Bernat Sellés , amb dos arcs ogivals per evitar l'efecte de les riuades. Aquest arc va ser destruït durant la guerra civil i reconstruït l'any 1962 mantenint l'estructura de la reforma gòtica.

Pont d’Alcàntara


Va ser construït entre els anys 105 i 106 per l’arquitecte romà Caius Iulius Lacer, que creua el riu Tajo en Alcàntara.

Esta compost per sis arcs que descansen en 5 pilars i dos estreps. Les seves proporcions són impressionants i serveixen per salvar una profunda llera amb crescudes de cabal importants. 
Els arcs tenen dues files de dovelles (blocs de pedra en forma de tascó amb què es construeixen els arcs i les voltes), la superior més petita. Als peus  hi ha un templet romà dedicat al constructor del pont.  L'Arc del Triomf no deixa de tenir el seu propi significat dins del conjunt. Enclavat en una província poc romanitzada, aquest monument va servir com a suport de la memòria col·lectiva com testifiquen les seves inscripcions.

La primera restauració documentada es produeix al segle XVI, durant l'imperi de Carles V, que va eliminar  les edificacions que s'havien aixecat en el pas del pont en segles anteriors. De l'antic sistema defensiu, l'únic element que es conserva actualment és una torre de pissarra i maó anomenat Torre de l'Or.

Pont de Salamanca

El pont forma part de la Via de la Plata, una de les tres calçades romanes que enllaçaven Emerita Augusta (Mèrida) amb Caesar Augusta (Saragossa). Va ser construït pels romans per creuar el riu Tormes i accedir a la ciutat de Salamanca.

La data de construcció del pont és difícil de dir, ja que se sap que els emperadors August, Vespasià i Trajà en van fer obres de restauració.

Es tracta d'una construcció de dos ponts separats per un castellet central: el pont vell, que s'estén al llarg de la part propera a la ciutat i que és d'origen romà, i el pont nou  del s.XVII. Dels vint-i-sis arcs, només els quinze primers daten de l'època romana. Són arcs de mig punt amb grans dovelles encoixinades. La pedra emprada en la seva construcció és originària de les pedreres de granit de Los Santos (Béjar).



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada