dimarts, 12 de novembre del 2013

EL CIRC DE TOLEDO



El Circ romà de Toledo va ser construït durant el segle I, sota el mandat de l'emperador Octavi August. Probablement la seva construcció  tenia com a finalitat potenciar la romanització, ja que el circ era una de les construccions més típiques de l'època imperial.

Al segle IV la invasió àrab va fer que el circ es deixés d'utilitzar com  a tal, i fos destinat a ser la necròpolis (encara hi ha tombes que es poden veure).

A finals del segle XVIII les ruïnes abandonades van passar a ser lloc d'allotjament per a vagabunds, fins que el Cardenal Lorenzana va manar derribar les voltes.

Finalment al 1906 es va crear el parc "Camp Escolar", que va recuperar aquell terreny.

Més de la meitat de la seva infraestructura encara no s'ha excavat, però tot i així es creu que el seu aforament era  de 15.000 a 30.000 espectadors i  que tenia uns 423 metres de longitud.


El Circ Romà de Toledo és un gran edifici de gran valor històric i arqueològic, ja que és la resta romana més important de la província, tot i que no s'ha conservat sencer, ja que cada cop el que queda està més degradat i enterrat a causa de la vegetació. La part nord-est del circ és la que ha quedat més ben conservada.

Actualment, la part on hi havia l'arena i les grades s'utilitza com aparcament.


Com ja sabem,  la forma del circ és  el·líptica i els seus extrems són rodons. Es poden distingir les següents parts:
Al centre del circ es trobava l'arena, que era l'espai on es feia l'espectacle i  que estava orientat de nord-est a sud-est per evitar la llum.La spina  que separava l'arena en dues parts i a sota tenia forats on se situaven els esclaus per sortir a ajudar als aurigues caiguts. Sobre la spina hi havia elements decoratius.
També hi havia les Metae, que eren  les metes, per marcar la sortida i l'arribada. Hi havia dues, als dos extrems de la spina , i depenent del moment del dia és feia servir una o l'altra.
La cavea eren les grades, sense particions de classes ni divisions, on tothom podia seure on volia, i estaven aixecades pel pòdium que li feia alçada.


Un dels espectacles que s'hi feia eren les carreres de quadrigues o bigues, carros tirats per 4 o 2 cavalls  que entraven per les Carceres,i consistia a fer 7 voltes al voltant de la spina.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada