dilluns, 3 de juny del 2013

FULLONICA BARCINO

Bon dia companys i Laura,
En aquesta entrada us explicaré una mica les tasques i les observacions que conec de la fullonica
La fullonica era l'espai que servia per fer les tasques de bugaderia. 
El seu servei era car, ja que l'emperador havia posat un tribut sobre l'orina humana, que servia per a netejar la roba, perquè els àcids feien desaparèixer les taques i funcionaven molt bé. 
Primer es buscaven possibles danys en el teixit, i una vegada arreglats es netejava la tela submergint-la en substàncies alcalines.

El dia 22 de març, vam anar al museu arqueològic de Barcino, on vam veure les restes que s'han trobat de la fullonica, després d'haver fet les excavacions de les instal·lacions romanes.


Mosaic opus sectile  a l'entrada de la  fullonica

El primer que s'observa és que s'ha trobat una àmfora retallada amb restes de cendres que feien servir com a detergents o blanquejadors, i a partir de les anàlisis han trobat que hi havia  també presència d'orina. 

En segon lloc, podíem veure la "lacuna fullonica", que servia per esbandir la roba. 

A continuació, veiem que hi ha una altre peça que esta molt mal conservada, però, que tot i així, podem veure que hi ha molt color blanc, que podria ser a causa de batre, escòrrer i planxar els draps. 

I per últim, l'ultima estància que observem podria ser el magatzem.

En aquesta visita al museu, podem assabentar-nos de moltes coses que son molt curioses i  que mai ens haguèssim plantejat com podien realitzar-se. 


                                                 Fullonica Museu Barcelona.

Desitjo que aquesta informació sobre la fullonica de Barcino, us hagi ajudat a aprendre una mica sobre el funcionament d'aquest espai, i us hagi fet recordar les restes que vam veure durant la nostra visita. 

Fins demà. 

2 comentaris:

  1. Bé, Atena, però t'has deixat alguna cosa, com que a més de l'orina, també feien servir cendres com a sabó, i per blanquejar calç, però com que la roba no devia fer molta bona olor, s'enrecorda algú què hi posaven?
    A més, a la bugaderia,com bé has dit, arreglaven la roba, i li treien les volves, ja que el teixit més usual era la llana, i per això feien servir la planta del cardo. D'aquí vindria la frase "cardar la llana".

    ResponElimina
  2. Diria que un cop haver acabat el procés anterior de l'orina la passaven per aigua i prou no?

    ResponElimina